Warzywa to niezwykle ważna część naszej diety. Dostarczają wielu witamin i składników odżywczych. Pomagają dbać o nasze zdrowie.
Jestem ciekawa czy spożywacie ich odpowiednią ilość, zwłaszcza zimą?
U nas niestety jest z tym kiepsko i warzywa zdecydowanie powinny lądować na naszych talerzach o wiele częściej. Ale, jak wiecie, nie lubię i nie potrafię gotować, nie mam też takiego zmysłu co i jak podać aby było smaczne.
A okazuje się, że włączenie warzyw do diety wcale nie jest takie trudne.
Jestem ciekawa czy spożywacie ich odpowiednią ilość, zwłaszcza zimą?
U nas niestety jest z tym kiepsko i warzywa zdecydowanie powinny lądować na naszych talerzach o wiele częściej. Ale, jak wiecie, nie lubię i nie potrafię gotować, nie mam też takiego zmysłu co i jak podać aby było smaczne.
A okazuje się, że włączenie warzyw do diety wcale nie jest takie trudne.
Dowodem na to jest książka "Kuchnia pełna warzyw" autorstwa Lidii Bawolskiej, prowadzącej bloga Pieprzyć z Fantazją
Już przeglądając znalazłam tu wiele pomysłów na proste posiłki. Osobiście jak na razie sprawdziłam zupy krem z cebuli i z zielonego groszku, bo to najprostsze według mnie dania. Były smaczne! A w kolejce na najbliższe dni mam jeszcze proste sałatki.
W książce znajdują się przepisy z wykorzystaniem ogólnodostępnych produktów a bazą są popularne warzywa: burak, cebula, cukinia i dynia, fasola i groch, kalafior i brokuł, kapusta, marchew, ogórek, papryka, pomidor, por, ziemniaki. Każde z nich ma swój własny rozdział, poprzedzony krótką charakterystyką.
Są tu przepisy na zupy, sałatki, dania z mięsem i rybą lub wegańskie. Na te najbardziej znane jak barszcz czy placki ziemniaczane ale też na noodle z kapustą, holenderski stamppot czy wegańskie burgery. Jest także dodatek z recepturami na naturalne barwniki oraz pomysłami na koktajle warzywno-owocowe.
Większość przepisów przedstawiona jest także na barwnych zdjęciach.
Jeśli lubicie warzywa i szukacie inspiracji, albo wręcz odwrotnie - tak jak ja jecie ich zdecydowanie za mało i nie wiecie jak wpleść je w swoje menu, to polecam sięgnąć po tę książkę! Z pewnością pomoże Wam urozmaicić swój jadłospis.
Już przeglądając znalazłam tu wiele pomysłów na proste posiłki. Osobiście jak na razie sprawdziłam zupy krem z cebuli i z zielonego groszku, bo to najprostsze według mnie dania. Były smaczne! A w kolejce na najbliższe dni mam jeszcze proste sałatki.
W książce znajdują się przepisy z wykorzystaniem ogólnodostępnych produktów a bazą są popularne warzywa: burak, cebula, cukinia i dynia, fasola i groch, kalafior i brokuł, kapusta, marchew, ogórek, papryka, pomidor, por, ziemniaki. Każde z nich ma swój własny rozdział, poprzedzony krótką charakterystyką.
Są tu przepisy na zupy, sałatki, dania z mięsem i rybą lub wegańskie. Na te najbardziej znane jak barszcz czy placki ziemniaczane ale też na noodle z kapustą, holenderski stamppot czy wegańskie burgery. Jest także dodatek z recepturami na naturalne barwniki oraz pomysłami na koktajle warzywno-owocowe.
Większość przepisów przedstawiona jest także na barwnych zdjęciach.
Jeśli lubicie warzywa i szukacie inspiracji, albo wręcz odwrotnie - tak jak ja jecie ich zdecydowanie za mało i nie wiecie jak wpleść je w swoje menu, to polecam sięgnąć po tę książkę! Z pewnością pomoże Wam urozmaicić swój jadłospis.
_____
Tytuł: "Kuchnia pełna warzyw"
Tytuł: "Kuchnia pełna warzyw"
Autor: Lidia Bawolska
Wydawnictwo: RM (tu kupisz)
Wydawnictwo: RM (tu kupisz)
Komentarze
Prześlij komentarz